Har du brug for at få renset fliser? Så kræver det selvsagt, at du skal have pungen op ad lommen. Det kommer til at koste noget. Og det er uanset om du selv vil stå for fliserensen, eller om du hyrer en professionel fliserenser til opgaven.
Men bare rolig: Det behøver ikke at være dyrt at få renset fliser.
Herunder giver vi dig et overblik over hvad du skal forvente, når det kommer til priser på fliserens. Vi giver dig også nogle tips og tricks til hvordan du kan spare på udgifterne til et fliserens-firma, når du bestiller dem.
Se indhold på siden
ToggleNår professionelle firmaer skal give en pris på fliserens, så vil de altid tage udgangspunkt i hvor mange kvm fliser, du har. Det giver sig selv, at jo større areal du har med fliser, desto mere skal du betale for at få dem renset.
Gennemsnitsprisen for en almindelig fliserens i Danmark ligger på ca. 38 kr. pr. kvm. Dette beløb er inkl. moms. Med i servicen får du typisk en almindelig rensning af dine fliser med fliserenserens udstyr. Rensningen fjerner smuds, alger og flisepest. Ukrudt mellem fliserne står som oftest også for skud under en fliserens.
Dog kan du selvfølgelig ikke regne med, at dit lokale fliserens-firma tager tilsvarende priser. Og der er faktisk nogle ret betydelige udsving i prisen på fliserens blandt de forskellige firmaer, der udbyder det. I den dyre ende kan du finde fliserens på de 45-50 kr. pr. kvm. I den billige ende kan du være heldig at finde kampagnetilbud, der skubber prisen helt i bund – ca. 30 kr. pr. kvm.
Dog kan du i de fleste tilfælde få almindelig fliserens til 35-45 kr. pr. kvm. Forvent derfor en pris på fliserens, der ligger inden for dette prisinterval.
Det er selvfølgelig sjældent for sjov, når der er forskelle i prisen på services, der tilsyneladende er ens. Du kan med rette forvente mere, når prisen er højere – alt andet lige.
Den ovenstående gennemsnitspris er blot på almindelig fliserens. Men med denne service følger der sjældent mere med end blot en rensning af dine fliser. Uden en imprægnering af fliserne kan du ikke være sikker på, at evt. flisepest ikke vender tilbage inden næste sæson. Og så er der heller ingen garantier fra virksomhederne, som de ellers som oftest udsteder, når de giver fliserne en efterbehandling.
Selvfølgelig koster det mere, hvis du vil have yderligere behandlinger af dine fliser efter selve rensningen. Det kan dog hurtigt tjene sig hjem igen, hvis du beregner din besparelse på fliserens de næste mange år.
Mange fliserens-firmaer udbyder skumbehandlinger af fliserne, der virker forebyggende på nye angreb fra alger og lav. Skumbehandlinger er sjældent særligt dyre – typisk ca. 5-10 kr. ekstra pr. kvm. Dog er det heller ikke den mest effektive forebyggende behandling af fliserne. Hvis du gerne vil have en efterbehandling af dine fliser, der virkelig gør dem resistente, så skal du få dem imprægneret. Det koster en del mere end en skum-behandling – typisk omkring de 20 kr. pr. kvm (eller mere) oven i hatten. Til gengæld er en imprægnering af fliserne fantastisk effektivt.
Nogle gange kan det også være nødvendigt med algebehandlinger af dine fliser. En algebehandling går specifikt efter det lag af alger, der kan vokse frem på fliserne. Hvis dine fliser ligger meget i skygge, eller hvis der er meget fugtigt på dem (fx ved bøvl med tagrenderne), så er de eksponerede for angreb fra alger.
En algebehandling ligger typisk ud over en almindelig fliserens – men ikke altid! Husk derfor at se efter, om du kan få en algebehandling med i prisen på den almindelige fliserens, når du køber. Hvis algebehandlingen ikke er inkluderet i den almindelige fliserens, så skal du typisk slippe ca. 10 kr. ekstra pr. kvm. for algebehandlingen. Trænger dit tag også til en algebehandling, kan du læse mere om algebehandling af tag her.
Ud over selve rensningen og imprægneringen af dine fliser, så er flisernes stabilitet og udtryk også dybt afhængig af fugesandet mellem dem. Fugesandet kan blive udvandet af regnen med årene. Det kan også formulde under de rette betingelser, og give næring til ukrudt og øvrige vækster, der så skyder op mellem fliserne. Det er derfor vigtigt at efterfylde med nyt fugesand jævnligt. Det giver både dine fliser et udtryk som var de lagt på ny – og så øger det også stabiliteten.
Prisen på nyt fugesand er ikke voldsom. Typisk finder du det til mellem 10 og 20 kr. pr. kvm. fliser, du har. Nogle gange er nyt fugesand også inkluderet i en imprægnering af fliserne, da det som oftest giver god mening at skabe gode vilkår for flisernes sundhed på samme tid.
Hvis du er interesseret i at få renset dine fliser så billigt som overhovedet muligt, så har vi selvfølgelig også nogle tips og tricks til dig. Læs med her, og find ud af hvordan du får billigere fliserens.
For det første, så vil prisen på fliserens altid afhænge af hvilke til- og fravalg du gør dig. Skal du have fliserens så billigt som muligt nu og her, så er det som oftest blot en almindelig fliserens-service, som du bør vælge. Her får du renset dine fliser – og som oftest så heller ikke mere. Ingen imprægnering, ingen efterfyldning af sand, osv. Det kan være ganske fint i nogle tilfælde blot at få en hurtig, almindelig fliserens. Her og nu er det den billigste løsning.
Dog afhænger spørgsmålet om økonomien i en almindelig fliserens også af hvilket tidsperspektiv du har. På den korte bane vil du altid spare penge med almindelig fliserens over fx imprægnering, skumbehandling og efterfugning.
Men hvis du tænker langsigtet, så får du bare ikke brug for fliserens lige så ofte i fremtiden, hvis du tilvælger imprægnering og andre ydelser oven i hatten. Vil du gerne vedligeholde dine fliser løbende over de næste 10-15 år, så bliver det langt billigere for dig at vælge den dyre løsning nu. Så sparer du pengene næste år. Og næste år igen. Og derefter igen…
Håndværkerfradraget, som mange nød godt af under coronapandemiens højeste, er blevet afskaffet pr. 1. april 2022. Det betyder, at du ikke længere kan få fradrag for renoveringsopgaver udført af håndværkere i dit hjem fra 1. april 2022.
Men du kan stadig få fradrag for fliserensning.
Årsagen er, at fliserens ikke hører ind under det ordinære håndværkerfradrag. Derimod skal man se mod servicefradraget, når man skal have renset fliser. Servicefradraget blev nemlig ikke afskaffet med håndværkerfradraget, og fliserens hører ind under denne kategori.
Du kan få fradrag for op til 26% af prisen på fliserens, op til 6.400 kr. pr. person i husstanden. Det betyder, at hvis I er 4 personer i husstanden, så kan I få fradrag på fliserens for 25.600 kr. i alt.
Husk at angive fradraget på din årsopgørelse, så du sikrer, at du får besparelsen. Det er ganske nemt, og kræver blot, at du gemmer fakturaerne fra fliserensningen som dokumentation.
Du kan selvfølgelig også selv gøre noget for at forberede dig på, at fliserenser-firmaet kommer forbi. Hvis du selv gør lidt af forarbejdet, så kan der nemlig også være penge at spare på sparet tid. Tid, der ellers ville have gået med fliserens-firmaets egne forberedelser. Tid, der ville have sprunget direkte ind på fakturaen for det færdige arbejde.
Der er tre konkrete ting, som du kan gøre for at spare fliserenserne for noget tid. Vi nævner dem i tilfældig rækkefølge herunder:
Ryd området på og omkring fliserne
Hvis fliserenserne skal kunne komme til, så skal der naturligvis være ryddet for ting. Her tænker vi særligt på havemøbler, grill, udepejs, legetøj og hvad der ellers kan være sneget sig op på terrassen med tiden. Hele terrassen skal være ryddet, så alle fliserne kan renses ordentligt.
Tjek vandtrykket
Når fliserenserne kommer ud, så vil de i de fleste tilfælde gerne bruge vand fra din egen hane. Og det betyder, at der helst skal være ordentligt med tryk på vandet, så redskaberne til fliserensen fungerer ordentligt.
Du kan tjekke dit vandtryk ved at tage en spand, og sætte den under den udendørs vandhane. Skru helt op for vandet, og vent ét minut. Hvis der efter ét minut er 8 liter vand i spanden eller mere, så er trykket ganske fint. Hvis der er mindre, så er trykket ikke tilstrækkeligt – og det skal du informere fliserens-firmaet om i forvejen. De fleste firmaer har andre løsninger, som de så vil gøre brug af.
Fjern græskanten over fliserne
Ved mange terrasser, der ikke er hævet betydeligt over græsset i haven, sker der dét. at græsset stille og roligt “spiser sig ind” over tid. Konkret vokser græsset simpelthen ind over terrassefliserne.
Dette græs kan du fjerne fra fliserne. Du kan både bruge en spade eller en hobbykniv, alt afhængigt af hvor fint du vil have arbejdet gjort.