Algebehandling af tag

– når taget skal stråle på ny

Hvis du er ked af at dit før så flotte og skinnende tag er overbegroet med mos og alger, er hjælpen nær. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at behandle et tag således at de grimme vækster fjernes på effektiv vis – og holder sig væk i mange år fremover.

Algebehandling af tag er en procedure, som hverken er særligt tidskrævende eller koster en bondegård. Du vil med en professionel algebehandling af taget få et tag der står som var det ganske nylagt. Med den rette algebehandling kan du på én og samme tid fjerne algerne og forebygge fremtidig vækst af alger på dit tag.

Du kan godt vælge selv at udføre algebehandling af dit tag, eller du kan lade et professionelt alge bekæmpelsesfirma forestå begge dele. I det følgende kan du blive klogere på fordele og ulemper ved begge modeller.

Algebehandling af tag – hvordan og hvorledes?

Som nævnt kan du godt selv forestå arbejdet med algebehandling af dit tag. Du vil dog være sikret det bedste resultat hvis du tager sagkundskaben med på råd.

Hvis du ønsker det absolut smukkeste resultat, og et tag som ikke tager skade af alger behandlingen, bør du altid overlade opgaven til et professionelt tagrenser firma. Så er du sikker på at denne bliver løst til UG med kryds og slange, og at forsikringen dækker i tilfælde af at dit tag skulle lide skade.

Når du lader en erfaren fagperson forestå algebehandling af dit tag, vil dette foregå ved hjælp af professionelt apparatur som er godkendt til formålet af Arbejdstilsynet. Du er dermed sikret at der benyttes midler til algebekæmpelse i de rette mængder. 

Samtidig er du garanteret en bæredygtig algebehandling, idet spildevand opsamles, bortskaffes og deponeres efter alle gældende forskrifter. Det er nemlig meget vigtigt at eventuelle rester af algebehandlings midlet ikke kommer ud i regnvands dræn og lignende, hvor det kan forårsage uoprettelig skade på det nærliggende vandmiljø.

Algebehandling af tag

Hvorfor skal jeg lade mit tag algebehandle?

Der kan være mange gode grunde til at få fjernet mos, alger, lav og andre vækster fra taget. Der behøver ikke at være tale om en udelukkende kosmetisk behandling.

Når der gror mos, alger og andre vækster på dit tag, kan rødderne forårsage ødelæggelse af de enkelte tagsten. Det betyder at stenen bliver mere modtagelig over for indtrængende fugt. 

Den væde, som ophober sig i stenen, vil i forbindelse med vinterens lave temperaturer udvide sig, og dermed forårsager frostsprængninger i taget. Så kan du blive nødt til at skifte de berørte tagsten ud, hvilket godt kan gå hen og blive en endog særdeles bekostelig affære.

Der ud over risikerer du at den indtrængende væde giver anledning til udvikling af fugtskader i dit tag. Blandt andet kan der skabes gode vækstmuligheder for skimmelsvamp – en kendt plage for boligejere. Skimmelsvamp kan være svær at lokalisere og nærmest umulig at slippe af med. Og så er skimmelsvamp kendt for at være årsag til flere helbredsmæssige problemer.

Samtidig vil du med en algebehandling gøre taget smukkere og nyere at se på. Dette har stor betydning hvis du går i overvejelser om et eventuelt fremtidigt salg. 

Hvis taget fremstår flot og skinnende, vil din bolig automatisk stige i værdi. Og det er da en fordel som er værd at tage med.

Hvordan foregår algebehandling af tag?

En effektiv algebehandling af tag foregår derved at alge bekæmpelses midlet påføres taget ved hjælp af eksempelvis en højtryksspuler, hvorpå en lang lanse er monteret. Midlet tilføres i vandet i det korrekte blandingsforhold, hvorpå håndværkeren sørger for at fordele begge dele ud over dit tag. 

Selve proceduren foregår fra jorden, så håndværkeren ikke behøver at gå op på taget. På den måde undgår du ødelagte eller nedstyrtende tagsten.

En algebehandling virker med det samme, men der kan gå lang tid før du ser resultatet. Mos og alger dræbes effektivt af algebekæmpelsesmidlet, men skal skylles væk af regnen. Derfor kan der godt gå op til et år før resultatet kan ses.

Når du lader en professionel alge bekæmper forestå algebehandling at taget på dit hus, kan du være helt sikker på et flot og varigt resultat. Der er dog visse forhold du bør være opmærksom på i forbindelse med algebehandling, uanset og du vælger selv at løse denne opgave eller om du får fagfolk til det.

Kan jeg selv algebehandle mit tag?

Det kan godt lade sig gøre selv at forestå en algebehandling af tag. Der er dog her tale om en procedure som, i modsætning til en tagrensning, er så billig at det dårligt kan betale sig selv at give sig i kast med denne opgave.

Hvis du selv vælger at forsøge dig med algebehandling, bør du udelukkende anvende et algebehandlings middel som er godkendt af relevante myndigheder. Du bør aldrig benytte mere end hvad der anbefales på emballagen. Og du bør sørge for at algebehandlings midlet bliver på taget, eller at rester samles op via tagrendens nedløbsrør.

Når du selv renser og algebehandler dit tag, skal du bruge en højtryksspuler med en funktion der gør at den kan opsuge algemidlet inden dette skal sprøjtes op på taget. Du bør ikke selv kravle op på taget, da du kan risikere at glide og falde ned.

Et godkendt algemiddel er ikke billigt i anskaffelse, og er du ikke i besiddelse af en højtryksspuler skal du ud og have fat på sådan én. Du vil sandsynligvis finde at det faktisk på ingen måde kan betale sig selv at forestå rensning af algebehandling af tag.

Undgå skrappe midler ved algebehandling

Uanset om du selv vælger at algebehandle dit tag, eller om du lader håndværkere forestå arbejdet, er det vigtigt at du tager miljøet i betragtning. Du kan nemlig komme til at forårsage skade på din nærmeste omverden hvis du lader dit tag rense og algebehandle ved hjælp af skadelige midler indeholdende skrap kemi.

Vælger du at lade en professionel alge bekæmper virksomhed udføre arbejdet, bør du tjekke at de benytter et godkendt middel til algebehandling. Blandt disse finder du eksempelvis Neutralon. Det er samtidig vigtigt at firmaet selv forestår opsamling af spildevand i forbindelse med algebehandlingen. 

De fleste seriøse algebehandling firmaer sørger for opsamling og bortskaffelse eller filtrering af spildevandet. Der har desværre i nyere tid været en del eksempler på at miljø skadelige kemiske stoffer fra algebehandling er sluppet ud og har forgiftet det nærliggende vandmiljø. Derfor er det ekstra vigtigt at du ser dit algebekæmpelses firma godt efter i sømmene, og sikrer dig at de arbejder ud fra de gældende miljømæssige forskrifter.

Hvordan vælger jeg det rette firma til algebekæmpelse?

Det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i de mange forskellige udbydere af denne service. I dette afsnit kan du læse om de pejlemærker, du kan gå efter hvis du vil være sikker på at få udført et bæredygtigt og miljøvenligt stykke arbejde.

En kompetent tagrenser sørger selvfølgelig for at benytte det rette udstyr. Med professionelle redskaber til rensning og algebehandling af tag skånes tagets belægning. Og samtidig optimeres brugen af alger bekæmpelses midler, således at der anvendes så lidt som overhovedet muligt.

Selv om virksomheden anvender godkendte midler til algebehandling af tag, bør du sikre sig at de har professionel opsamlingsmetoder. Samles spildevandet fra tagrensning og algebehandling op via husets tagrende, risikerer du ikke at det bliver udledt til det omkringliggende vandmiljø.

Du kan altid gå på nettet og tjekke diverse håndværker portaler. Her kan du finde tidligere kunders bedømmelser og anmeldelser af algebehandling af tag fra forskellige firmaer. På den måde kan uddanne dig et overblik over de enkelte håndværkeres troværdighed samt service og pris niveau.

Endelig kan du tjekke om din tagrenser er medlem af brancheorganisationen Håndværker.dk. Denne forening borger for den høje kvalitetsmæssige standard blandt sine medlemmer, hvorfor du nærmest med garanti vil kunne finde en både troværdig og kompetent algebekæmper i blandt disse.

Hvad koster en professionel algebehandling af tag?

Det kan godt være svært at sætte pris på algebekæmpelse, da denne kan variere en del fra firma til firma. Samtidig vil den endelige pris afhænge af antallet af kvadratmeter, der skal renses og behandles, samt højden på huset og tagets type, tilstand og beskaffenhed.

Hos de fleste alger bekæmpelses virksomheder starter priserne ved omtrent tusind kroner for algebehandling af et gennemsnitligt tag. Dette er altså en løsning som er en del billigere end en decideret tagrensning. Og den kan hurtigt vise sig at være lige så effektiv, når det handler om at få det flotte, skinnende tag igen. Er du samtidig også nysgerrig på, hvad en algebehandling og fliserens af din terrasse koster, kan du læse mere om fliserens priser her.