Solceller

Find priser på montering af solceller

Overvejer du at få monteret solceller? Så læs med her på siden, hvor vi giver vi dig et komplet overblik over hvad det koster. Så ved du hvad du skal lægge til side – og du får også et lidt bedre indblik i hvad du kan vælge imellem på solcellemarkedet.

Det kan være en fantastisk god idé at investere i solceller. Særligt i 2022, hvor vi har set en stor stigning i priserne på strøm, giver det ekstra god økonomisk mening at investere i solceller. Når først du har solcellerne installeret, så skal du kun ganske sjældent tænke mere på prisen på strøm. Og solceller er selvfølgelig lige så grønne som de altid har været.

Pris på solceller

Hvad koster solceller?

Solceller kommer i et væld af forskellige størrelser og priser. Et almindeligt solcellepanel med en effekt på 300 watt koster typisk i omegnen af 2.000 kr. til 3.000 kr. Typisk vil du, når du fx får installeret solceller på taget, få installeret flere paneler af gangen.

3 kW solcelleanlæg pris

Hvis I er en lille husholdning, hvor det kun er dig eller én mere, der bor der, og I vel at mærke er bevidste om at spare på strømmen når I kan, så kan et 3 kW solcelleanlæg dække jeres årlige forbrug. Prisen for et 3 kW solcelleanlæg, inkl. montering og installering, ligger på omkring 50.000 og opefter.

4 kW solcelleanlæg pris

Er I et par med et normalt forbrug, eller forbrugs bevidste med et barn, så kan et 4 kW solcelleanlæg være det rette for jer. Prisen for et 4 kW anlæg, inkl. montering og installering, starter fra omkring de 60.000 kr. og opefter.

6 kW solcelleanlæg pris

Et 6 kW solcelleanlæg er det mest almindelige, som danskere får installeret. Solcelleanlægget er stort nok til at levere årsforbruget af strøm til en familie af gennemsnitlig størrelse – et par og to børn. Prisen for et 6 kW solcelleanlæg, inkl. montering og installering, begynder fra 80.000 kr. og opefter.

8 kW solcelleanlæg pris

Et 8 kW solcelleanlæg er til store familier, eller boliger, hvor flere individer eller familier bor sammen, og deler fællesarealer. Det kan fx være kollektiv. Prisen for et 8 kW solcelleanlæg, inkl. montering og installering, begynder ved 100.000 kr. og opefter.

Hvor mange solceller skal du bruge for at dække dit strømforbrug?

Hvor mange solceller, du skal bruge for at dække husstandens forbrug, afhænger selvfølgelig af hvor meget strøm, I forbruger. Hvis I ikke kender dét tal, så kan I tage udgangspunkt i det nationale gennemsnit. Ifølge Sparenergi.dk bruger en gennemsnitsdansker omkring 1.600 kWh pr. år. Er I 3 personer i husstanden skal du altså rundt regne med et forbrug på omkring 4.800 kWh om året.

Man måler solcellers effekt i kWp (ofte også blot repræsenteret som kW, men ikke at forveksle), hvilket står for kilo-watt peak. Kort fortalt, så beskriver et solcelleanlægs kWp den effekt, som solcelleanlægget giver, når solen står højest og klart på himlen. Istedet for at tale om hvor mange solceller, du skal bruge for at dække husstandens forbrug, giver det altså mere mening at tale om hvor stor årlig effekt, dine solceller samlet set har. 

Ifølge DMI har der i perioden 2011-2020 i snit været 1.718 timer med solskin i Danmark om året. Hvis vi antager, at et solcelleanlæg blot halvdelen af disse timer kører med peak-effekt, så vil et typisk 4,2 kWp-solcelleanlæg give 3.607 kWh i strøm om året. Dette er blot når solcelleanlægget peak-performer – men solceller producerer altså også strøm (omend mindre) selv når solen er blokeret af skyer, eller når der generelt er lyst. På overskyede dage producerer solceller et sted mellem 10% og 25% af deres kWp. 

Hvad koster solceller med batteri?

Solen skinner (desværre) ikke hele tiden i Danmark, og vi har hvert år flere dagtimer med overskyet end hvor solen skinner. Umiddelbart kunne man godt tænke dette som en udfordring for solcellers produktion af strøm. 

Men hvis man tilkøber et batteri til sine solceller, så er man ude over den bekymring. For med et batteri kan du nemlig lagre den energi, som solcellerne producerer, som du ikke bruger med det samme. Når solen ikke skinner, og solcellerne kun genererer lidt strøm til husholdning, kan I trække på de reserver, som solcellerne har lagt i batteriet fra tidligere solskinstimer.

Dét er smart – og det er fremtiden.

Hvad koster solceller med batteri? Det skal vi prøve at se lidt på her.

Lad os tage udgangspunkt i et 6 kW solcelleanlæg til en gennemsnitlig familie. Som tidligere nævnt kan dette anlæg købes, installeres og monteres fra omkring 80.000 kr. Hvis du gerne vil have et batteri med i løsningen, så bliver prisen en lidt anden. Inkl. batteri starter priserne fra omkring 110.000 kr., igen inkl. montering og installering.

Separat begynder priserne på et solcelle-batteri ved omkring 20.000 kr. Men du må ikke installere dem selv – det kan være farligt. Få altid en autoriseret elinstallatør til at stå for selve tilslutningerne – så undgår du unødige skader og fare.

Hvad koster et solcelletag?

Istedet for at få et solcelleanlæg monteret på dit nuværende tag, så kan du også få lagt et tag på dit hus, der består af solceller. Et såkaldt solcelletag, altså. 

Der er flere fordele ved at få et solcelletag frem for blot at få solceller monteret på taget. Dem kan du læse mere om nedenfor. Først skal vi nemlig se på hvad et solcelletag koster. Og hvad et solcelletag koster afhænger først og fremmest af tagets størrelse.

Lad os tage udgangspunkt i et eksempel, hvor et tag på ca. 200 m2 skal udskiftes. Hvis et tag på denne størrelse blot skal udskiftes med et andet “normalt” tag, så skal du af med mellem 200.000 kr. og 300.000 kr. Hvis taget skal have solceller integreret, så er materialeprisen dyrere, og der foreligger også noget arbejde i forbindelse med elinstallationer. Her skal du regne med at komme op i omkring 400.000 kr. for et integreret solcelletag. 

Solcelletaget koster altså mellem 50% og 100% mere end et almindeligt tag. Dog vil den høje anskaffelsesprisen lade sig kompensere på sigt ved løbende besparelser på strøm. Længere nede på siden skal vi se hvad du kan forvente at spare om året, og hvor god en økonomi der er ved at få installeret solceller – enten separat oven på taget, eller som en integreret løsning.

3 fordele ved et solcelletag

Et solcelletag er smart, fordi det tjener hele tre funktioner. 

For det første, så vil et solcelletag producere strøm til hele boligen – og hvis du har et medfølgende batteri, så giver det adgang til naturligt genereret og billig strøm stort set året rundt.

For det andet, så tjener et solcelletag som… ja, et tag på din bolig! Taget er en særdeles vigtig del af din boligs konstruktion, og et solcelletag er en slidstærk løsning. Et solcelletag holder typisk ikke i lige så mange år som et almindeligt tag. For det meste kan du regne med 20-25 år før solcellerne er ved at være udtjente. Til gengæld kan du ofte få udskiftet solcellerne i et integreret solcelletag løbende, så omkostningen ved geninstallering af nye solceller ikke løber op i de samme omkostninger, som skulle du have et komplet nyt tag.

For det tredje, så er det bare æstetisk kønnere at se på, hvis solcellerne på taget er en del af en integreret løsning. Solceller, der ligger “oven på” taget kan godt komme til at se klodsede ud. Men hvis solcellerne er en decideret del af taget, så har du en elegant og harmonisk løsning, som besøgende med garanti vil kommentere og komplimentere. Og så er det jo også altid rart for jer, der bor i huset, at konstruktionen er flot og lækker at se på.

Solcelletag pris pr. m2

Hvad koster et solcelletag pr. m2? Her kan vi igen tage udgangspunkt i eksemplet, som vi listede ovenfor. I eksemplet ville prisen for et tag på ca. 200 m2 løbe sig op i mellem 200.000 kr. og 300.000 kr. Tager vi udgangspunkt i medianen – 250.000 kr. for et tag på 200 m2 – så svarer det til en pris pr. m2 solcelletag på kr. 1.250,-. 

Denne pris pr. m2 solcelletag er selvfølgelig ikke repræsentativ for de faktiske priser på markedet, når vi taler om mindre tage. I prisen er der nemlig ikke kun inkluderet udgifter til materialer og selve solcellerne – arbejdstiden er også medregnet. Og andelen af arbejdstiden, der ikke går direkte med montering og installering af solcellerne, bliver større desto mindre taget er.

Hvad koster solceller pr. kWh?

Hvad koster solceller pr. kWh? Jo, nu skal vi til at regne lidt på tingene, så smøg ærmerne op.

Vi tager udgangspunkt i et eksempel, hvor en familie har anskaffet sig et 6 kW-solcelleanlæg til taget. Et sådant anlæg vil kunne producere i omegnen af 6.000 kWh pr. år.

En anden antagelse, som vi også gør os, er, at familien har anskaffet et batteri til deres solcelleanlæg. Det tilføjer selvfølgelig lidt til anskaffelsesomkostningerne. Dog gør det også regnestykket lettere, da der vil være bedre udnyttelse af den strøm, som solcelletaget producerer. Vi antager derfor, at et solcelletag på 6 kW med medfølgende batteri kan gøre en familie komplet selvforsynende med strøm – året rundt. Antagelsen vil selvfølgelig ikke altid holde, men man kan alligevel komme ret tæt på.

Vi nævnte tidligere, at prisen for et 6 kW solcelleanlæg inkl. batteri starter ved omkring 110.000 kr. Lad os her være konservative, og anslå en samlet pris på 120.000 kr. for anskaffelse, installering og montering af anlæg og batterier.

Vi vil også antage, at solcelleanlægget samt batteriet i alt holder 20 år inden det skal udskiftes. Lithium-batteriers typiske levetid er i omegnen af de 20 år. Solceller på taget holder et sted mellem 20-25 år, så også dette estimat er ret konservativt.

Nu kan vi begynde at regne lidt på hvad en kWh kommer til at koste familien. Vi dividerer simpelthen anskaffelsesprisen på solcelleanlægget inkl. batteriet ud på familiens samlede kWh-forbrug over 20 år.

Familiens samlede kWh-forbrug på 20 år antager vi er anlæggets maks kapacitet – så, 6.000 kWh x 20 = 120.000 kWh. Og det efterfølgende regnestykke er nu ganske let, da vi dividerer forbruget med anskaffelsesprisen for solcelleanlægget inkl. batteri – hvilket også var 120.000 kr.

120.000 kWh / 120.000 kr. = 1 krone pr. kWh.

Er der god økonomi i solceller?

1 krone pr. kWh, hvis du investerer i solceller, lyder måske meget godt. Men hvor godt er det egentlig? Hvor god økonomi er der i solceller? 

Det kan vi finde ud af ret nemt ved at foretage nogle simple sammenligninger. Disse sammenligninger kan fortælle os hvor god økonomi der er i solceller.

Den gennemsnitlige pris for en kWh, hvis du får strømmen direkte gennem landets elnet, ligger typisk omkring 3,20 kr. pr. kWh. Du sparer altså næsten 70% af dine udgifter til strøm med solceller, hvis vi tager udgangspunkt i de gennemsnitlige elpriser.

Men faktisk er det ikke nok at tage udgangspunkt i landets gennemsnitlige elpriser. For vi ved alle sammen efterhånden, at prisen på strøm kan svinge fra tid til anden. I 2022 er prisen på strøm bogstaveligt talt eksploderet, af mange årsager. Og du kan med rette antage, at 2022 ikke vil være det eneste år i løbet af de næste 20 år, hvor dine solceller vil levere strøm til dig, hvor prisen på strøm fra landets elnet vil rykke op i himlen.

Så hvad koster strømmen i 2022? Det kommer helt an på hvornår på året du kigger. Hen mod slutningen af 2022 har de faste elpriser nået et toppunkt på omkring 5-6 kr. pr. kWh. Det er altså næsten den dobbelte gennemsnitlige pris på el, hvis man sammenligner med årene før. Her kan det altså så meget desto mere give et fantastisk afkast, hvis man tidligere har investeret i solceller – eller hvis man beslutter sig for at gøre det nu.

Hvad koster solceller på taget?

Når man taler om “solceller på taget”, så menes der typisk solceller, der ikke er direkte integreret i taget som konstruktion. Med andre ord, så er solceller på taget blot et solcelleanlæg, der er monteret på taget. Dette er den mest typiske konstruktion, som private vælger at få monteret, når solceller skal integreret i husholdningens energikredsløb.

Solceller på taget findes i forskellige pakkestørrelser (måles i kW, som repræsenterer kWp – kilowatt-peak – der repræsenterer solcellernes output, når solen står højest på himlen).

Solceller på taget (4 kW) – pris

Hvis du vælger at få installeret en 4 kW-pakke solceller på taget, så koster det omkring 60.000 kr. og opefter. 4 kW er ikke nok til alle familier, men det kan være et godt supplement til den øvrige el, som du får udefra. Dog, hvis du bor alene, eller I er et sparsomt par, så kan 4 kW i nogle tilfælde godt dække jeres forbrug.

Solceller på taget (6 kW) – pris

Får I installeret en 6 kW-pakke solceller på taget, så koster det fra ca. 80.000 kr. plus. 6 kW er den mest almindelige effekt på solceller på taget, og det dækker ca. det forbrug af el, som en gennemsnitlig familie har hvert år. 

Solceller på taget (8 kW) – pris

Får I installeret en 8 kW-pakke solceller på taget, så starter priserne fra omkring de 100.000 kr. 8 kW dækker nemt gennemsnitlige husholdningers forbrug af strøm. 8 kW kan også dække større familier – eller endda forbruget i små kollektiver.

Hvad koster et solcelleanlæg?

Med et “solcelleanlæg” menes der typisk blot et anlæg af solceller på taget. Hvis du gerne vil vide hvad et solcelleanlæg koster, så kan du med fordel læse sektionen umiddelbart over denne.

Kort fortalt, så koster et solcelleanlæg på 4 kW fra 60.000 kr. og opefter. Et solcelleanlæg på 6 kW koster fra 80.000 kr. og opefter. Og et 8 kW solcelleanlæg koster fra 100.000 kr. og opefter.

Hvad koster installation af solceller?

Typisk hører monteringen og installeringen af solceller med, når du køber solceller til taget fra et solcellefirma. Man plejer ikke at separere solcellerne fra selve monterings-arbejdet – men hvis du vil, så kan vi da godt lave et regnestykke, der fortæller lidt om hvor meget installationen af solcellerne koster.

Solceller koster typisk mellem 6 og 10 kr. pr. watt-effekt, de har, når vi blot taler om prisen på selve solcellerne. Hvis vi tager udgangspunkt i et 6 kW-solcelleanlæg, så vil det altså koste mellem 36.000 kr. og 60.000 kr. blot i solcellerne. Vi har set ovenfor, at prisen for 6 kW-solceller på taget, inkl. montering og installering, starter fra 80.000 kr. Det er altså mellem 25% og 50% af denne pris, som går til installation af solceller. 

Hvad koster et batteri til solceller?

Hvis du allerede har solcellerne på plads, men fortrudt, at du ikke fik et batteri med oven i købet, så fortvivl ikke. Et batteri til solceller kan du nemlig nemt tilkøbe – også efter du har fået solcellerne monteret og installeret. 

Inden vi kommer til prisen på et batteri til solceller, så er det på sin plads at sige lidt andet om disse batterier i første omgang. I udgangspunktet bør du nemlig foretrække dét batteri, der følger med til et bestemt setup. Og når du ikke køber batteriet med selve solcellerne, så er der flere ting, du skal være opmærksom på – og her taler vi ikke bare om prisen på batteriet. Batteriet og solcellerne skal nemlig også gerne passe sammen.

For det første, så skal du sikre, at batteriet er fra samme producent som solcellerne. På den måde sikrer du, at batteriet og solcellerne kan kobles sammen. 

For det andet, så er det også vigtigt, at batteriets størrelse passer til husstandens forbrug. Hvis forbruget er højt, men I har et lille batteri, så vil batteriet blive af- og opladt oftere, hvilket kan reducere batteriets levetid. Derudover skal batteriet selvfølgelig heller ikke have problemer med at dække jeres strømforbrug i døgnets mørke timer, i overskyede perioder, osv.

Så hvad koster et batteri til solcellerne? Det afhænger selvfølgelig af batteriets størrelse, producent, brand, osv. Men i udgangspunktet skal du gå ud fra, at du kommer til at betale mellem 3.000 kr. og 5.000 kr. pr. kWh kapacitet, batteriet har. Et solcellebatteri af gennemsnitlig størrelse kan lagre mellem 4 og 6 kWh. Derfor skal du regne med at skulle betale et sted mellem 15.000 kr. og 30.000 kr. for et godt solcellebatteri.

Hvad koster solpaneler?

Hvis du blot er interesseret i den rene pris på selve solpanelerne, og du selv har mod på at montere og installere, så får du priserne her.

Et solpanel koster typisk mellem 6 kr. og 10 kr. pr. watt-effekt, solpanelet har (når det peaker, altså). Hvis du anskaffer dig solpaneler med en samlet effekt på 1 kW, så skal du altså betale mellem 6.000 kr. og 10.000 kr.

For 4 kW-solpaneler er den rene pris på solpanelerne altså mellem 24.000 kr. og 40.000 kr. 

For 6 kW-solpaneler ligger den rene pris på solpanelerne et sted mellem 36.000 kr. og 60.000 kr. 

Og for 8 kW-solpaneler skal du give mellem  48.000 kr. og 80.000 kr. for solpanelerne. 

Husk altid også, at du skal have en autoriseret el-installatør for at sikre, at alt er som det skal være ved eltavlen, når solpanelerne installeres. Hvis du ikke selv er autoriseret el-installatør skal du altså hyre en ind udefra, når du skal installere solpanelerne i dit hjems elektriske kredsløb.