Isolering priser - Læs om de isoleringstyper

Overvejer du at investere i ny isolering til dit hus? Så er der mange ting at holde styr på – og det er vigtigt at holde tungen lige i munden.

Den primære årsag til, at det er vigtigt at isolere huset godt, er at holde på varmen. Du holder på varmen fordi du ikke vil fyre for fuglene. Det er nemlig dyrt.

Netop derfor har prisen på isolering stor betydning. En investering i isolering er en investering, der handler direkte om økonomi. Den isolering, du investerer i, skal nemlig gerne give økonomisk mening for dig. Og det er både når du investerer i isoleringen nu, men også på sigt, når du ser på den løbende økonomi, der er i at have sit hus godt isoleret med forskellige materialer.

Vi har lavet en komplet guide til dig – den finder du herunder. Velbekomme, og god fornøjelse!

Hvad koster isolering?

Lad os begynde med at stille det første spørgsmål i køen af alle dem, der presser sig på. Hvad koster isolering af huset?

Isolering af huset kommer i mange former, størrelser, varianter – og derfor er prisen også forskellig, alt efter hvilken løsning du har brug for og efterspørger. Men inden vi ser på hvad forskellige typer af isolering koster, så er vi nødt til at sige lidt om lambda-værdier.

Hvad er lambda-værdier?

Når du har kigget rundt på forskellige isoleringsmaterialer, så har du garanteret set en beskrivelse, der ligner dette: “Lambdaværdi: 37 mW/mK”. Men hvad betyder det? Hvad er lambda-værdier?

Man bruger lamdba-værdier til at måle hvor godt forskellige isoleringsmaterialer kan isolere. Det giver næsten sig selv, at forskellige materialer ikke isolerer lige godt. På forskellige materialer finder man derfor forskellige lambda-værdier.

Lambda-værdien er et udtryk for hvor godt et materiale leder varme. En høj lambda-værdi fortæller, at et materiale er god til at tage varmen, og lede den et andet sted hen. Et materiales isoleringsevne er altså bedre desto lavere lambda-værdi materialet har. Et isoleringsmateriale med en lambda-værdi på 20 er derfor bedre at isolere med (alt andet lige) end et andet materiale med en lambda-værdi på 30. 

Det er netop derfor lambda-værdien er så vigtig, når vi snakker om pris på isolering. Det nytter nemlig ikke noget at betale en lav pris for isolering, hvis lambda-værdien er tårnhøj. Så får du nærmest ikke noget isolering for pengene – og så kan du lige så godt bare kaste dine penge ud ad vinduet sammen med varmen.

Industriens standard-lambda-værdi for isoleringsmaterialer er 37. Nedenfor skal vi komme mere ind på hvorfor det lige netop er denne værdi, der er normalen.

Hvad koster Rockwool?

Rockwool – det populære, alsidige og danske isoleringsmateriale, der består af mineral-uld – kan du finde i alle byggemarkeder i landet. Der findes mange forskellige typer af Rockwool, og deres egenskaber og ideelle brug varierer en smule. Priserne på forskellige typer af Rockwool varierer fra ca. 25 kr. pr. m2 til 170 kr. pr. m2. Du kan finde varianter af Rockwool, der egner sig glimrende til isolering af loft, tag, etageadskillelser, facader og krybekældre.

Rockwool er både billigt og populært, og har i rigtig mange år været byggebranchens standard, når det kom til valg af isoleringsmateriale. Rockwools lambda-værdi på 37 mW/mK har efterhånden udviklet sig til en reference-værdi, når man skal have noget at sammenligne de øvrige af markedets isoleringsmaterialer med. Du kan også finde øvrige typer af mineral-uld og/eller glasuld på markedet. Typisk har de cirka den samme lambda-værdi som Rockwool.

Det er netop derfor, vi lægger ud med at forholde os til Rockwool som isoleringsmateriale på denne side. Det giver os en reference at læne os op ad, når vi skal til at se på øvrige isoleringsmaterialer.

Hvad koster andre typer af isolering?

Selvom Rockwool og øvrige typer af mineraluld er billigt at isolere med, så er byggeindustrien de senere år gået mere væk fra Rockwool, og mere over til andre typer af isolering. Årsagen skal bl.a. findes i nye standarder og byggekrav, når det kommer til huse og bygningers energivenlighed. Hvis Rockwool fortsat skal bruges til alle projekter, hvor man gerne vil opnå en meget høj isoleringsevne, så kræver det ofte lag af Rockwool så tykke, så det kommer til at æde sig ind på en stor del af pladsen i bygningen. Af andre årsager kan vi nævne praktikaliteter samt udsving i priser og forsyninger.

Priser på andre typer af isolering svinger fra mellem 20 kr. pr. m2, og helt op til 500 kr. pr. m2.

Herunder finder du en oversigt over flere forskellige isoleringsmaterialer, samt deres respektive priser pr. m2 og lambda-værdier.

Hvad isolerer bedst til prisen?

Hvad isolerer bedst til prisen? Det afhænger selvfølgelig af hvad man skal have isoleret. Er det en væg? Eller er det loftet, der står for tur? Måske en etageadskillelse?

Vi har samlet en række forskellige isoleringsmaterialer, og lavet et overblik over hvor godt de isolerer til prisen. Se skemaet herunder, der giver en god oversigt.

Materiale Anvendelse Tykkelse Pris pr. m2 Lambda-værdi Isoleringspoints (100/lambda) Pris pr. isoleringspoint
Rockwool, A-pladebatts 10
Facader
50 mm
Kr. 85
37 mW/mK
2,7
Kr. 31
Rockwool, terrænbatts
Gulv, udvendig kældervæg
75 mm
Kr. 170
37 mW/mK
2,7
Kr. 63
Skalflex
Facader
50 mm
Kr. 155
37 mW/mK
2,7
Kr. 57
Rockwool-granulat
Hulmure
-
Kr. 100
38 mW/mK
2,6
Kr. 38
Rockwool A-batts
Alsidig
95 mm
Kr. 25
37 mW/mK
2,7
Kr. 9
Rockwool A-batts
Alsidig
195 mm
Kr. 80
37 mW/mK
2,7
Kr. 30
Knauf Space Slab
Alsidig
95 mm
Kr. 20
37 mW/mK
2,7
Kr. 7
1 pose Papiruld Danmark Iso-Let
Hulmur, etageadskillelse, loft
-
Kr. 40
37 mW/mK
2,7
Kr. 15
1 pose Isocell
Hulmur, etageadskillelse, loft
-
Kr. 42
37 mW/mK
2,7
Kr. 16
Jackon-gulvisoleringsplade
Gulv
10 mm
Kr. 60
41 mW/mK
2,4
Kr. 25
Jackon-gulvisoleringsplade
Gulv
15 mm
Kr. 100
41 mW/mK
2,4
Kr. 41
Jackon-kugler
Hulmur
-
Kr. 88
38 mW/mK
2,6
Kr. 33
Multipor-plade
Kældervægge, udgør vægge
100 mm
Kr. 160
40 mW/mK
2,5
Kr. 64
IBF-lecablok 600
Murværk, fundament
150 mm
Kr. 190
36 mW/mK
2,8
Kr. 68
Kingspan Isoleringsplade
Murværk, tag
100 mm
Kr. 472
21 mW/mK
4,8
Kr. 99

De mange forskellige isoleringsmaterialer kommer med hver deres anbefalede tykkelser, anvendelsesområder, priser og lambda-værdier. Derfor kan det godt være noget af en jungle at finde rundt i, hvis man ikke har en simpel oversigt.

Den ovenstående oversigt gør det muligt for os at afgøre hvilken type isolering, der isolerer bedst til prisen. Her skal vi se på sidste kolonne – pris pr. isoleringspoint (hvor isoleringspoint er et kunstigt mål for isoleringsevnen, der tager udgangspunkt i materialernes lambda-værdier). Og materialet med den suverænt bedste pris pr. isoleringspoint er Knauf Space Slab glasuld. Dette materiale løber med sejren med en pris på 7 kr. pr. isoleringspoint. Rockwool A-batts følger tæt trop med en pris pr. isoleringspoint på 9 kr.

Både Knauf og Rockwool er alsidige mineraluld-materialer, der kan bruges til at isolere rigtig mange steder i boligen. Alligevel er der tilfælde, hvor det kan være smartere at isolere med andre midler. Et oplagt eksempel er hulmursisolering, hvor det er upraktisk at skulle isolere med store stykker af glasuld. Til dette formål er der 4 granulat-løsninger på listen ovenfor, hvoraf den billigste hulmursisolering er Isolet Papiruld. Med 15 kr. pr. isoleringspoint slår den alle de andre granulat-isoleringsmaterialer.

Hvad koster det at isolere et hus?

Nogle gange trænger hele huset simpelthen til en grundig gang efterisolering (eller, i tilfælde af nybyggeri, blot en gang isolering!).

Men hvad koster det egentlig at isolere et hus?

En efterisolering af huset indebærer enten isolering af vægge, loft eller gulv – eller flere af delene. 

Hvis du ønsker at efterisolere eget loft med granulat eller mineral-uld, så er regnestykket simpelt. Her kan du tage udgangspunkt i priserne ovenfor, og gange dem op med det antal m2 loft, du skal have isoleret. Loftet er klart det letteste sted at isolere uden brug af håndværkere, hvis du har mod på opgaven. Hvis du derimod vil have opgaven udført af håndværkere, så skal du regne med at slippe ca. 150 kr. pr. m2 ved brug af Rockwool A-batts.  

Vil du have efterisoleret ydervæggene, så er prisen en anden. Enten skal du have indblæst granulat, hvis du har hulmur. Det vil være den billigste løsning, hvis det er muligt. Alternativt skal dele af ydermuren pilles ned, og så skal der isættes ny isolering. Uanset løsningen skal du forvente at skulle hyre professionelle til at stå for efterisoleringen. Du skal regne med at slippe mellem 1.500 kr. og 2.500 kr. pr. m2 ydervæg du skal have isoleret, hvis væggen skal pilles ned for at efterisolere. Hvis du har hulmur, så slipper du med en pris på mellem 120 kr. og 200 kr. pr. m2.

Skal du have efterisoleret gulvet, så kræver det, at gulvet brækkes op, isoleringen skal lægges ned, og at der efterfølgende kommer nyt gulv på. Her skal du regne med en pris, der ligger et sted i intervallet mellem 1.300 kr. og 1.700 kr. pr. m2.

Alt i alt afhænger den samlede pris på en komplet efterisolering af husets størrelse. 

Eksempel #1 på pris på isolering af 130 m2 parcelhus:
Samlet antal m2 ydervæg: 100 m2

Loftisolering, pris: 150 kr. * 130 m2 = kr. 19.500,-
Gulvisolering, pris: 1.400 kr. * 130 m2 = kr. 182.000,-
Hulmursisolering, pris: 150 kr. * 100 m2 = kr. 15.000,-

Isolering af hus, samlet pris: kr. 216.500,-

Mange vælger at spare efterisoleringen af gulvet væk indtil gulvet i forvejen skal udskiftes. Derfor kan et alternativt regnestykke, der for mange måske ser mere spiseligt ud, se sådan ud:

Eksempel #2 på pris på isolering af 130 m2 parcelhus:
Samlet antal m2 ydervæg: 100 m2

Loftisolering, pris: 150 kr. * 130 m2 = kr. 19.500,-
Hulmursisolering, pris: 150 kr. * 100 m2 = kr. 15.000,-

Isolering af hus, samlet pris: kr. 34.500,-

Hvad er besparelsen ved at isolere huset?

Der kan være rigtig store besparelser ved at efterisolere huset. Alene en efterisolering af hulmuren i et parcelhus af samme størrelse som listet ovenfor kan spare en gennemsnitlig familie for ca. 7000 kr. om året. Med isolering af loftet kan du lægge omkring 4000 kr. oven i denne besparelse. Og med gulvet får du endnu en potentiel besparelse på 3-4000 kr. pr. år.

Det er dog ikke alle isoleringstyper, der lige let kan betale sig. Her skal du holde den årlige besparelse op imod omkostningerne, der er forbundet med efterisoleringen. Her er der mange, der blot vælger at efterisolere gulvet, når der i forvejen skal lægges nyt gulv. Hvis gulvet ellers virker endnu, og det blot er for at efterisolere at du vil brække gulvet op, så vil denne isoleringstype ofte ikke kunne betale sig.

Når vi taler om de andre isoleringstyper – loftisolering og hulmursisolering – så er det projekter, der nemt kan betale sig at forholde sig til løbende.

Isolering af hus – pris pr. m2

Hvis vi igen tager udgangspunkt i eksemplet ovenfor, hvor komplet loftisolering med granulat på et 130 m2 loft kostede 19.500 kr., så kan vi nemt udregne kvadratmeterprisen. Prisen pr. m2 på loftisolering vil da være omkring 150 kr.

Facadeisolering priser

Facadeisolering er noget, som vi endnu ikke har vendt særlig meget på denne side. Kort sagt er facadeisolering en isoleringstype, hvor du “klister” isoleringen direkte på husets facade. Sagt med andre ord, så giver du huset en god omgang overtøj på udvendigt. Her kræves der ikke, at du skal til at hulmursisolere, brække vægge ned eller andet.

Prisen for facadeisolering inkl. efterfølgende puds svinger fra mellem 1.000 kr. og 1.300 kr. pr. m2 ydervæg, der skal isoleres. Hvis vi tager udgangspunkt i vores tidligere eksempel med parcelhuset på 130 m2, med en 100 m2 ydervæg, så vil en facadeisolering af hele huset løbe op i mellem 100.000 kr. og 130.000 kr. Det er en pris, der er betydeligt højere end hvis du blot skulle have efterisoleret i hulmur. Men prisen ligger alligevel et godt stykker under det, som det ville have kostet at brække muren ned, efterisolere inde i muren, og efterfølgende mure op igen.

Facadeisolering er smart, da det i mange tilfælde ikke er særlig omstændigt eller besværligt at påføre. Det er et glimrende og billigt alternativ til at efterisolere en væg, hvis hulmursisolering ikke er muligt, og den eneste anden mulighed er at brække ydervæggen ned. Og så giver det dig også mulighed for at komme alle de smuldrede fuger i murværket til livs, som du aldrig fik ordnet. Med en facadeisolering skal du ikke længere bekymre dig om det bagvedliggende murværk, for det er ikke det, der skal modstå vind og vejr længere efter en facadeisolering.

Sidst giver en facadeisolering dig også gode muligheder for at nå at trække ekstra kabler langs husets ydervæg inden der isoleres. Det er smart, hvis du gerne vil have ekstra stikkontakter i væggene på husets inderside, da ledninger og kabler skjules helt bag facadeisoleringen.

Hulmursisolering priser

Hulmursisolering er en fantastisk nem måde at efterisolere husets ydervægge på. Alt, det kræver, er blot at fjerne en mursten eller to, eller bore huller på udvalgte steder i murværket, og indsprøjte granulat i hulrummet i muren.

Da hulmursisolering er en relativt simpel procedure koster det heller ikke mange arbejdstimer at få det udført. Den primære udgift i denne forbindelse er til granulatet, der skal indsprøjtes. Og det gør hulmursisolering til den langt billigste måde at få efterisoleret husets ydervægge på.

Typisk koster hulmursisolering et sted mellem 120 kr. og 200 kr. pr. m2. Igen kan vi trække på parcelhus-eksemplet ovenfor, der med sine 100 m2 ydermur vil koste et sted mellem 12.000 og 20.000 kr. at hulmursisolere. Det må siges at være en billig måde at efterisolere på.

Papiruld Isolering priser

Papiruld er blevet et populært isoleringsmiddel de senere år. Det er billigt, og let at anvende til flere formål – herunder i etageadskillelser, hulmur og især på loft. Desuden er det lavet af genbrugsmateriale (gamle aviser), hvilket gør dette materiale særlig eftertragtet i tider, hvor klimaet står højt på manges dagsorden.

Prisen for papiruld ligger på omkring 40 kr. pr. m2., hvilket er i den absolut laveste ende, når det kommer til granulat. Prisen på papiruld er også den bedste blandt granulater, når man måler og sammenligner pris pr. enhed isoleringsevne (igen, se tabellen længere oppe på siden). Papiruld har den samme isoleringsevne som Rockwool med en lambda-værdi på 37 mW/mK.

Du kan derfor roligt vælge papiruld som granulat til dit næste isoleringsprojekt, hvis du skal have dækket loft eller udfyldt hulmur.

Kingspan isolering priser

Kingspan (også kaldet pir/pur isolering) er endnu et isoleringsmiddel, som vi endnu ikke har gennemgået på siden her. Årsagen er, at det er en af de dyreste metoder til at opvarme boligen med. Med en pris pr. m2 på ca. 470 kr. skal der altså noget af en investering til før du kan få efterisoleret vægge, undertag, loft eller lignende.

Hvis vi igen skal anvende eksemplet fra længere oppe på siden, så ville det altså koste hele 47.000 kr. bare i materialer (altså, før arbejdsløn!) at isolere væggene i et 130 m2 parcelhus med Kingspan isoleringsplader. Den samlede pris for isolering med Kingspan kan altså snild snige sig op på en 60-70.000 kr. blot for dette ene projekt.

Når det med prisen er sagt, så er der stadig grund til at være begejstret for Kingspan. Pir-isolering er nemlig blandt de mest effektive isoleringsmaterialer på markedet lige nu. Faktisk isolerer Kingspan-plader så godt, så du med Kingspan kun skal bruge omkring halvdelen af tykkelsen, sammenlignet med tykkelsen på et tilsvarende isolerende lag Rockwool. Konkret betyder det, at isolering med Kingspan gør et mindre indryk i rummet – fra alle retninger. Det kan altså hurtigt blive til mange ekstra kvadratmeter, du får i huset, når du investerer i denne form for isolering. Trækker du kvadratmeterprisen for de ekstra kvadratmeter, som du får ud af isolering med Kingspan i din bolig, så nærmer du dig de reelle omkostninger ved at investere i Kingspan frem for andre isoleringsmetoder.

Kingspan er dyrt. Også når man laver denne omregning. Ikke desto mindre er det blevet populært at anvende i mange moderne boliger.

Priser på isolering: Rockwool a-batts

Priser på isolering: Rockwool Vintermåtte

Priser på isolering: Stenuldisolering