Hulmursisolering er en af de måder du kan efterisolere dit hus. Det er især oplagt at undersøge om det giver mening at foretage isolering af hulmur, hvis man bor i ældre hus. Afhængigt af materiale og stand af den eksisterende isolering kan der nemlig være rigtigt mange penge at spare på varmeregningen. Men det er blot en af de mange fordele ved hulmursisolering. Læs vores guide og bliv klogere på hulmursisolering.
Se indhold på siden
ToggleHulmursisolering har nogle oplagte fordele for dig som husejer. Afhængigt af hvor godt din bolig er isoleret i dag, kan der nemlig være både penge at spare og også sundhedsmæssige fordele. De 3 vigtigste årsager er nemlig:
Hulmursisolering er også sundt for din pengepung. Hvis din bolig ikke er ordentligt isoleret, så fiser varmen nemlig ud, og dit varmeforbrug stiger. Det er ikke en ønsket situation. Hidtil har tommelfingerreglen været, at man hurtigt kunne spare 4-5.000 kr. i gennemsnit på varmeregningen ved at hulmursisolere, men i disse tider med høje priser på gas og el, kan der givetvis være endnu mere at spare.
Et ekstra plus ved isolering af hulmur er, at din bolig kan få et bedre energimærke. Det skyldes, at boligen dermed udleder mindre CO2. Kort sagt: jo bedre energimærke, jo mere er boligen værd. Og det er jo slet ikke så tosset – specielt, hvis du går med salgstanker.
Mange firmaer tilbyder at komme ud og lave et isoleringstjek af din bolig. På den måde kan du blive klogere på, hvilken type isolering du har brug for, og hvad det kommer til at koste. Herefter kan du så overveje, om du har lyst til at indgå en aftale med håndværkeren.
Hulmursisolering er – lidt som navnet antyder – en proces, hvorved hulmuren isoleres bedre. Dette sker enten ved at udfylde et tomrum – eller ved at udskifte det eksisterende isoleringsmateriale. De forskellige materialer har nemlig også forskellig hulmursisolering effekt.
Varmen i et hus slipper gradvist ud, fordi det ledes fra den varme inderside af huset til den kolde yderside. Hvor hurtigt dette sker afhænger af, hvilket materiale væggen er lavet af, da nogle materialer helt naturligt leder varmen hurtigere end andre. Evnen til at lede varme angives med en såkaldt λ–værdi (udtales ”lambda-værdi”). Vi vil spare jer for den lange tekniske forklaring, men kort sagt, så bevæger varmen sig hurtigere for materialer med en høj λ–værdi, end for materialer med en lille λ –værdi.
Laver man udregninger baseret på materialernes λ–værdi kommer man f.eks. frem til, at isoleringseffekten er 140% bedre, hvis man udskifter gammeldags Leca-kugler med den nyere og smartere papiruld. Det kan du læse mere om lidt senere i guiden.
Svaret på spørgsmålet ”Hvad koster hulmursisolering?” afhænger af størrelsen på din bolig, typen af isoleringsmateriale, hvilket firma du vælger samt hvor i landet du befinder dig. Priserne ligger typisk på 120-200 kr./m2. Dette tal skal du så gange med antal m2 for at få den samlede hulmursisolering pris. Vær opmærksom på, at mange firmaer giver mængderabat, jo flere m2 hulmur du skal have isoleret. Det er nemlig vigtigt at understrege, at der kan være forskel på, hvor stor behovet for isolering af hulmur er.
Tidligere har det været muligt at få hjælp til energirenovering – herunder hulmursisolering tilskud – fra Bygningspuljen. Desværre er hulmursisolering ikke længere på listen over godkendte tiltag. Ligeledes kunne man tidligere gøre brug af Håndværksfradraget, men dette er udfaset pr. 1. april 2022.
Du er dog ikke helt på herrens mark, hvis du gerne vil have en hulmursisolering besparelse. Er du på jagt efter et hulmursisolering tilbud eller billig hulmursisolering, så er der nemlig heldigvis mange dygtige firmaer derude. De fleste af disse af dem har på deres hjemmesiden en ”hulmursisolering beregn pris”-funktion, så du enten selv kan få en hulmursisolering pris med det samme – eller anmode om et tilbud på hulmursisolering fra firmaet. De vender som regel hurtigt tilbage.
Der findes mange forskellige isoleringsmaterialer. Fælles for de mest anvendte i dag er, at de er meget lette. Det skyldes at jo mindre materiale der er i hulmuren jo mere luft vil der være, og det er denne stillestående luft, der har den isolerende virkning. Derudover er det vigtigt, at materialet leder varme så dårligt som muligt.
Materialer til isolering af hulmur laves altid som granulat – dvs. små korn eller stykker, så det nemt kan hældes eller blæses ind i muren. Det kan dog være lidt en jungle at finde ud af, hvad der er den bedste hulmursisolering, størrelser mm. – se bare denne liste, som vi lavede ved en hurtig Google-søgning:
Tidligere var mineraluld og polystyrenkugler (flamingo) udbredte materialer til isolering af hulmur. Nutildags overtager andre materialer som f.eks. papiruld langsomt, da det er organisk og dermed mere miljøvenligt. De belaster nemlig miljøet mindre – både under fremstilling og ifm. bortskaffelse.
Alle materialer til hulmursisolering skal overholde bygningsreglementets krav om isoleringsevne, brandsikkerhed og modstandsdygtighed over for fugt.
I gamle dage var ureaformaldehydskum (UF-skum) meget anvendt til hulmursisolering, men det er ikke længere tilladt i Danmark. Ved hulmursisolering med skum afgiver skummet nemlig formaldehyd, der i flere tilfælde har givet alvorlige problemer med indeklima. Derudover var det svært at styre, hvor meget skum der blev sendt ind i murene, og derfor kom der ofte for meget i.
Det er muligt at kaste sig ud i et ”hulmursisolering gør-det-selv projekt”. Har du evnerne og modet til det, kan du vælge selv at stå for arbejdet og leje de maskiner, som det kræver. Det er dog spørgsmålet om det er besværet værd. Det er nemlig tidskrævende og ikke altid ligetil. Sammenholdt med det faktum, at et gennemsnitligt parcelhus med 70-90 m2 mur typisk kan hulmursisoleres for under 20.000 kr., og at du ovenikøbet kan få tilskud/fradrag for arbejdet, så er det nemlig ikke voldsomt mange penge, du sparer i sidste ende. Uanset om du vælger ”isolering af hulmur gør-det-selv”-vejen eller får professionelle fagfolk til at gøre det for dig, så er det dog oftest værd at få udført, da det giver store besparelser på den lange bane.
Bor du i et gammelt hus kan der være mange penge at spare ved at få isoleret mure, lofter mm. Den gamle isolering kan nemlig være faldet sammen eller være af et materiale, som ikke holder så godt på varmen. Ved hulmursisolering af gamle huse undersøger man først hulmuren ved at bore huller gennem fugen mellem murstenene, så man kan se om der er tilstrækkeligt med hulrum. I murede huse fra 1920’erne og frem er facaden for det meste en hulmur opbygning, hvor der både er en formur og en bagmur, der er muret op parallelt og forbundet med såkaldte murbindere. Hulrummet mellem de to mure er oftest minimum 5 cm bredt, og det er her man kan blæse hulmursisolering materiale ind.
Som det fremgår af vores guide, så er der mange fordele ved at få undersøgt og foretaget hulmursisolering – specielt, hvis du bor i et ældre hus. Generelt kan man med fordel undersøge ens hulmure, hvis man bor i en villa fra før 1980. Der kan nemlig være mange årsager til, at det er en god ide at efterisolere hulmure eftersom den eksisterende isolering kan have en dårlig isoleringsevne eller være sunket sammen over tid.
Der er klare fordele ift. indeklimaet, varmeregningen og ikke mindst miljøet, så hvad venter du på? Kontakt et firma, der tilbyder hulmursisolering, og få et uforpligtende tilbud. Dit hus vil takke dig!