Regelmæssige hustjek og energitjek - så vigtigt er det

Et hustjek og energitjek er vigtigt. Ligeså vigtigt som et syn er for din bil.

Et hus er noget af det mest værdifulde, de fleste af os kommer til at eje i løbet af vores liv. Men ligesom alt andet omkring os vil selv et hus også forfalde over tid. Det udsættes for sol, vind og vejr, regn og frost – og det får selv de mest solide bygninger til at blive ofre for tiden.

I sig selv burde det derfor være åbenlyst hvorfor regelmæssige hustjek er en god idé. Får du tjekket dit hus regelmæssigt efter skader, fejl og mangler kan du:

  • Spare masser af penge
  • Spare tid
  • Undgå unødvendigt besvær på sigt
  • Få en bedre bolig med en højere værdi

Læs med herunder, hvor vi går i dybden med hvad regelmæssige hustjek kan gøre for dig.

Hvad tjekker man med et hustjek?

Procedurerne kan godt være lidt forskellige, alt efter hvilken virksomhed der står for dit hustjek. Dog er der nogle ting, som der altid får et eftersyn ved et hustjek:

Der er to årsager til, at disse konstruktioner altid tjekkes efter ved et hustjek. For det første er flere af disse ofte meget udsatte, og kan kræve mere jævnlig vedligeholdelse. For det andet, så vil disse dele af huset, hvis de er beskadigede, reducere husets modstandsdygtighed overfor miljøet. Og det vil ofte kunne lede til endnu større skader på sigt. 

Tag fx taget. Her er det ikke svært at regne ud hvad der sker, hvis taget har revner, eller hvis en tagsten springer under vinterens frost. Det bliver selvfølgelig utæt. Og et utæt tag betyder, at vand, sne, slud og skidt kan komme ind under tagkonstruktionen. Det kan lede til yderligere vandskader, sætte fut i forrådnelsesprocesser og forårsage kortslutninger. Kort sagt: Et utæt tag kan lede til langt mere besvær, og mange flere udgifter, end prisen på en ny tagsten – eller et helt nyt tag, for den sags skyld.

Når vi taler om døre og vinduer, så gælder de samme principper. Her tjekkes der efter for utætheder, da utætte døre og vinduer er nogle af de hyppigst forekommende fejl ved et hus. Når døre og vinduer er utætte, så siver varmen ud i den fri natur. Og selvom fuglene måske synes, at det er vældig dejligt, så har du selvfølgelig ikke lyst til at poste tusindvis af kroner hvert år i at give en fugl et varmt strejf i ny og næ.

Isoleringen er vigtig af samme årsag – både når vi taler om isolering på loftet samt isolering i hulmur. Hvis isoleringen mangler, eller hvis den eksisterende blot er mangelfuld, så siver varmen hurtigere ud gennem dine vægge – også selvom de ikke ser spor utætte ud. Ordentlig isolering er alfa og omega for at have en god opvarmning-økonomi i dit hjem, og det kan spare dig for mange tusinde kroner om året, hvis arbejdet gøres ordentligt.

Solceller

Så mange penge kan du spare med regelmæssige hustjek

Der er, som sagt før, mange penge at spare, hvis du regelmæssigt får tjekket huset efter. For det første, så kan du spare en god del på varmeregningen, hvis du får optimeret isoleringen på loft og i hulmur. Hvis du tilmed vælger at udskifte vinduer, der enten er utætte eller hører til i en ringere energiklasse, så er der endnu flere penge at hente fra varmeregningen. 

For eksempel: Er huset 150 kvm stort, og er vinduerne fra 1995 eller før, så kan du med nye, energibesparende vinduer, spare op til omkring 4.000 kr. om året. Over 20 år beløber denne besparelse sig til omkring de 80.000 kr. – altså et beløb, der ofte er langt højere end prisen for at udskifte boligens vinduer her og nu.

Med isoleringen forholder det sig på samme måde. Manglende eller utilstrækkelig isolering kan beløbe sig til rigtig mange penge i varme over tid. I et almindeligt parcelhus på 120 kvm kan ny hulmursisolering ofte spare en for 6-7.000 kr. om året. Her er investeringen ofte – afhængigt af prisen på hulmursisolering – tjent hjem på et par år eller tre igen. 

Det er altså fantastisk gode investeringer, du kan gøre dig, når du får fixet dit hjems vinduer og isolering efter et hustjek.

Sådan nemt foregår et typisk hustjek

Først vil hustjek-konsulenten stille dig nogle spørgsmål om dit hus, og henter samtidigt nogle data på huset direkte via BBR-registeret. Derefter vil konsulenten typisk gå i gang med at gennemgå huset. Konsulenten vil i sin gennemgang typisk have fokus på hvor husets konstruktion kan forbedres, energioptimeres – eller hvor der simpelthen trænger til almen vedligeholdelse. 

Konkret vil konsulenten begive sig op på jeres tag, hvor tagkonstruktionen, plader og tagrender eftertjekkes. 

Konsulenten vil også tage et kig på loftisoleringen for at tjekke, at alt her er, som det skal være. Ofte falder isoleringen sammen med tiden, og får mindre effekt. Derudover stilles der også stadig nyere og strengere krav til husenes miljøvenlighed og energirigtighed. Isolationen i hulmurene tjekkes også efter med et indførbart kamera. Trænger hulmurs isolationen til fornyelse, så kan denne sprøjtes ind i hulmuren gennem en slange.

Ruderne vil også blive tjekket for utætheder. 

Rapporten, som konsulenten til sidst vil fremlægge for dig, giver dig et fantastisk godt overblik over dit hus’ tilstand. Her kan du se præcist hvilke områder af dit hus, der ikke trænger til renovering, samt hvilke områder, der kunne trænge til en kærlig hånd. Du vil også kunne få et estimat på hvilken forskel en evt. renovering af de førnævnte områder ville kunne give dig – både i forøget kvalitet i din bolig, samt i besparelser på varmeregningen.

Og sidst, men ikke mindst, så vil konsulenten også give dig et konkret tilbud på udbedring af de opgaver, der måtte være. Så bliver det simpelthen ikke nemmere for dig at vedligeholde og energisikre dit hus.

Hvad koster et hus- og energitjek?

Som regel koster et hus- og energitjek i omegnen af 3000 kr. Men du kan være heldig at løbe ind i kampagner og tilbudsperioder, der gør det billigere – eller slet og ret gratis. 

Selvom du måske ikke rammer den perfekte kampagneperiode, når du skal bruge et hus- og energitjek, så er det ikke altid en god idé at vente. Hvis du ikke reagerer på mistanke om dit hus’ dårlige tilstand, så kan det – som vi har set ovenfor – blive rigtig dyrt for dig. Og det er altså ikke bare over tid, men derimod mange penge ud af vinduet for hver måned, der går. Det er penge, du kan spare – hvis du altså reagerer med det samme på en mistanke.