Facademaling – når dit hus skal være flot igen

Hvis dit hus er af typen som har en kalket eller pudset facade, har det brug for en klat maling udvendig i ny og næ – i hvert fald hvis facaden skal fremstå smuk og ensartet. Vind og vejr sætter sine tydelige spor på en husfacade, som i sagens natur er udsat for elementernes rasen hele året rundt.

Solens skarpe UV stråler samt årstidernes regn, rusk og andre former for nedbør slider hårdt på maling, puds eller kalk, og kan i yderste konsekvens forårsage skader på pudset. Hvis der opstår revner som følge af denne slitage kan fugt og væde trænge ind i murværket og her give anledning til skader i form af såvel frost sprængninger som skimmelsvamp og andre ubehageligheder.

Har du således valgt at få vandskuret eller på anden måde overfladebehandlet dit murstenshus, eller bor du i et gammeldags bondehus med kalkede ydermure, er det en god idé med jævne mellemrum at tjekke facaden for afskallet maling og andre tegn på slitage. Det samme gælder selvfølgelig hvis husets facade består af træværk – og er der bindingsværk i facaden, skal dette selvfølgelig også have en helt særlig behandling.

I det følgende kan du læse mere om hvordan du forskønner din facade og dermed forlænger ydermurenes holdbarhed. Du kan samtidig blive klogere på de forskellige former for facaderenovering, og på hvem der kan hjælpe dig med at få facaden til at stå flot i mange år fremover.

Vi hjælper dig på vej.

Vælg den rette facademaling

Med en facademaling kan du som sagt forskønne huset udenpå, og forstærke en eventuelt pudset facade således at ydermurene bliver mere modstandsdygtige over for vind og vejr. Det er i den forbindelse fornuftigt at sætte sig ind i hvilken type facademaling der passer til de forskellige facade typer.

Hvis du bor i et murstenshus med en muret facade, bør du ikke gå i gang med at male direkte derpå. Mursten og mørtel har hver især forskellige sugeevner, og derfor vil resultatet sjældent blive videre vellykket.

Hvis du ønsker en ensartet overflade i stedet for den karakteristiske murede facade, bør du undersøge mulighederne for en facadepuds eller en vandskuring. Begge dele kan være fine løsninger, og giver dig mulighed for at male husets facade i den farve du ønsker.

Hvad er facadepuds?

Ved en facadepuds påføres mørtel, som således dækker husets facade. En klassisk facadepuds efterlader facaden helt glat og jævn, uden at man kan se murstenene igennem pudset. 

Facadepuds kan bruges i forbindelse med efterisolering af huset, og kan udføres med armeringsnet i glasfiber. Ved en armeringspuds forstærkes pudslaget, og hjørnerne bliver ekstra modstandsdygtige over for slitage fra vind og vejr.

En facadepuds kan udføres med neutral puds, som du selv kan male efterfølgende, eller med indfarvet mørtel, som giver en smuk og mat kulør. En facadepuds er en god løsning for dig, der gerne vil dække grimme fuger i huset, eller er utilfreds med murstenenes udseende.

Med en facadepuds får du malet facaden samtidig med at murværket forstærkes, isoleres og beskyttes mod indtrængende fugt. Hvis du efterfølgende ønsker at male huset i en anden farve, kan du gøre dette ved hjælp af en særlig maling – mere om dette senere.

Hvad er en vandskuring?

En vandskuring er en knap så gennemgribende manøvre som en decideret facadepuds, og har ikke de samme isolerende egenskaber. Ved en vandskuring – også kaldet en filtsning – påføres såkaldt vandskurings mørtel i et tyndt lag, hvorpå mørtelen skures med en våd mursten indtil overfladen er helt glat og ensartet. 

Ved en vandskuring kan murværket anes bag mørtelen, hvorfor en vandskuring også kaldes for en tyndskuring. Selv om en vandskuring ikke er nær så massiv som en facadepuds eller armeringspuds, kan den stadig yde en vis grad af beskyttelse mod årstidernes vejrlig samt de skadelige murbier.

Du kan vælge at få vandskuret huset med indfarvet mørtel, eller du kan vælge selv at male efterfølgende. Du kan sagens male oven på en vandskuret facade, og dermed få et hus i netop den farve du ønsker. 

Hvordan maler jeg en vandskuret eller pudset facade?

Som det fremgår af de to oven for stående afsnit, vil du med en vandskuret eller pudset facade få mulighed for at male din bolig i netop de farver, du ønsker. Her kan du læse mere om de forskellige typer maling, som kan bruges i forbindelse med maling af en pudset facade:

Silikatmaling og silikonemaling

Disse to typer maling minder en del om hverandre, dog med den forskel at silikonemaling er mere afvisende over for vand og smuds end silikatmaling. Begge typer maling anvendes på ubehandlede mineralske overflader, og kan således sagtens bruges til at male en pudset eller vandskuret facade.

Disse typer maling giver en mat og lysægte overflade, som kan minde om en kalket mut, dog uden samme grad af afsmitning. Du bør sørge for at eventuelle rester af eksempelvis akrylmaling eller andre former for maling er renset grundigt væk førend du påbegynder maling af facade med silikatmaling eller silikonemaling.

Akrylmaling

Akrylmaling eller plastmaling er en af de hyppigst anvendte former for maling i forbindelse med facademaling. Denne maling types store popularitet skyldes i særdeleshed de gode hæftende egenskaber – og så det at akrylmaling er nem at arbejde med.

Akrylmaling hæfter rigtig godt på alle typer overflader, også tidligere malede, såfremt overfladen er grundigt afrenset. Ulempen ved akrylmaling er at den kan medføre afskalning hvis murværket ikke er ordentligt tørt. 

Mure i ældre bygninger, som ikke kan hulmursisoleres, er i fare for at danne kuldebroer med dannelse af kondens vand til følge, hvorfor det er bedre at bruge en mere diffusionsåben type maling til dette formål.</li>

Olieemulsionsmaling

Olieemulsionsmaling kan med fordel anvendes til maling af murværk som smitter af eller har rester af kalk som ikke kan fjernes, eller som er malet med ukendte maling typer. 

Lige som det er tilfældet med de øvrige former for maling, er det vigtigt at du afrenser overfladen grundigt inden du går i gang med at male med olieemulsionsmaling.

Cementpulvermaling

Cementpulvermaling er en særlig type maling, som røres op med vand umiddelbart inden den påføres. Du kan bruge denne type maling på fugtigt murværk, og egner sig bedst til maling af pudsede eller vandskurede facader.

Cementpulvermaling giver en flot og mat overflade, som desværre er modtagelig over for smuds, men som til gengæld nemt kan vaskes.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du kan male din boligs facade, bør du altid spørge en professionel maler til råds. Og er du blevet lidt glad for tanken om en vandskuret eller armeringspudset facade, er det en dygtig murer som skal på banen.

Hvis din bolig er af en ældre dato, er det ikke sikkert, at den lever op til de nyeste krav om isolering. Det kan få selv den mest ivrige boligjæger til at blive usikker. Du har langt bedre chancer for at få solgt boligen hurtigt, smertefrit og til en god pris med en super isolering.

Som nævnt bliver boligen generelt billigere at sidde i, når den er godt isoleret. Det gør den selvfølgelig en hel del mere attraktiv på markedet. 

Alt i alt får du altså et hjem, som er nemmere at sælge, og som du kan få flere penge for. Det kan være meget betryggende at vide, også selvom du ikke står og skal af med boligen lige nu og her. På mange måder kan du altså se isoleringsopgaven som en investering.

Maling af træhus – et kapitel for sig

Hvis dit sommerhus eller din helårsbolig har en flot facade bestående af lækkert træværk, handler det om at passe godt på denne. Hvis du sørger for at vedligeholde træ-facaden, slipper du for problemer med råd eller udtørring af træværket.

Et ægte træhus kan sagtens holde sig smukt og stærkt i mange år. Det kræver blot den rette pleje. Træ er et levende og organisk materiale, og desværre ikke nær så slidstærkt som for eksempel mursten eller beton.

Træværk er mere sårbart over for vejr og vind hele året rundt, fra sollys over høj luftfugtighed, nedbør, svingende temperaturer og selvfølgelig den stride blæst i efteråret og de kolde vinter måneder. Sørger du ikke for at træværket får den rette pleje og beskyttelse, risikerer du at det går til og derpå skal skiftes ud.

Derfor gælder det om på regelmæssig basis at male og vedligeholde det udvendige træværk. Du bør hvert år forår og efterår efterse facaden grundigt for tegn på udtørring i træværket. Solens stråler har en udtørrende effekt – og tørrer træværket ud, bliver fibrene porøse og dermed mere modtagelige over for fugt og væde.

Med års mellemrum bør du give hele facaden samt øvrigt udvendigt træværk som for eksempel vinduesrammer, dørkarme, vandnæser, regnbrædder, sålbænke med videre en grundig overhaling. Til dette formål bør du anvende træmaling som indeholder træbeskyttelse. Denne type maling fås i en oliebaseret eller vandbaseret version, som hver især har fordele og ulemper.

Vandbaseret maling – det miljøvenlige valg

Hvis træværket i facaden på dit hus ikke er mere end almindelige slidt, kan du med fordel benytte vandbaseret træmaling til dette formål. Vandbaseret maling er nem at arbejde med, og skaber en åndbar overflade som tillader træværket at komme af med den fugt som kan ophobe sig inde i træets kerne.

Samtidig indeholder vandbaseret maling ikke samme mængder af opløsningsmidler som oliebaseret maling, hvilket gør den mere miljørigtig. Og du kan sagtens male med vandbaseret træbeskyttelse selv om træværket tidligere har været malet med oliebaseret maling.

Oliebaseret maling – nær træværket trænger til en hjælpende hånd

Hvis træværket er særdeles vejrbidt og udtørret, kan du tilføje ekstra næring med oliebaseret maling. Oliebaseret træmaling trænger dybt ind i træets fibre hvor den fugter og nærer træværket således at dette bliver mere modstandsdygtigt.

Du bør være opmærksom på at du ikke kan male med oliebaseret træbeskyttelse hvis træværket tidligere er malet med en vandbaseret af slagsen. Og er træet beskadiget, bør du under alle omstændigheder holde øje med det, plus at det sandsynligvis skal behandles oftere.

Det er altid en god idé at lade en professionel håndværker – for eksempel en faglært maler med speciale inden for facademaling – forestå maling af din boligs facade uanset om denne består af murværk, beton eller træ. På den måde er du sikret det optimale resultat, og et hus som tager sig ud nøjagtig efter dine ønsker.