Brændeovn

– Hvad koster en brændeovn?

Har du et brændende ønske om en brændeovn? Så vil vi gerne hjælpe dig på vej til at få overblik over hvordan du får anskaffet dig en, hvor du finder dem billigt, og hvad du skal holde øje med.

Derfor er det en god idé at anskaffe sig en brændeovn

Der er flere årsager til, at en brændeovn kan være en særdeles god idé at anskaffe.

Brændeovnen er hyggelig

For det første, så er brændeovnen bare hyggelig. Den er et samlingspunkt for familien, og den synlige ild bag glasset er terapeutisk. Dine kæledyr – om det er katte eller hunde – vil også komme til at elske brændeovnen, og du vil ofte finde dem, hvor de har smidt sig foran flammerne bag glasset.

Brændeovnen er en samtalestarter

De fleste af os kender det, når børnene er puttet, huset er ryddet op, og vi som par ender i sofaen en hverdagsaften. Det, der ofte sker her, er, at vi enten finder noget i fjernsynet, vi sidder med hovedet i vores telefoner – alt muligt andet end at snakke sammen. Brændeovnens flammer insisterer på at blive kigget på – og sidder man og kigger på flammer får man ikke alt muligt andet indhold kastet i hovedet. Så flyder samtalerne naturligt – til gavn for jer, og jeres parforhold.

Brændeovnen kan nedbringe jeres varmeudgifter

Priser på opvarmning er på alles læber hen mod vinteren 2022. Som følge af krigen i Ukraine er prisen på varme eksploderet – herunder prisen på gas, træpiller, olie, osv. Hele denne situation kalder på mere bevidsthed omkring opvarmningen af huset. Hvad kunne her være billigere end at varme op i en brændeovn med træ, du selv har fældet eller fundet? 

Hvis du udelukkende er interesseret i en brændeovn for økonomiens skyld skal du være opmærksom på, at træ, hvis du skal købe det, også koster penge. Det er ikke lige så billigt at have brændeovn, hvis du skal købe træet, som det er billigt at have brændeovn, hvis du selv kan finde træet gratis omkring området, hvor du bor. Læg nogle overvejelser i hvordan du vil anskaffe dig træet til din brændeovn, og juster dine forventninger til hvor store dine besparelser vil være derefter.

Brændeovnen er tilfredsstillende at opvarme med

Jo, vi indrømmer det: Manuelt arbejde, hvor det ikke er nødvendigt, kan nogle gange være lidt op ad bakke. Men af en eller anden årsag, når det kommer til at tænde op i en brændeovn, så er der noget urinstinkt, der sætter ind. Her handler det ikke bare om at få hjemmet til at se pænt og ryddeligt ud. At tænde op i brændeovnen har en mere funktionel rolle. Det er mere “mandigt”, så at sige. Så meget desto mere lyst får man til at tænde op i brændeovnen, når det er tid til det. Det er simpelthen tilfredsstillende at have et bål kørende, som man selv har startet.

Og husk: Hvis du gerne vil have alle fordelene fra en brændeovn, uden at skulle døje med en masse manuelt optændings arbejde, så kan du også nemt investere i en pillebrændeovn. Pillebrændeovnen gør det nemt for dig med sit automatiske pille fodringssystem, der selv sørger for at holde bålet i gang.

Brændeovnen er nem at installere

Mange tror, at det kræver meget at installere en brændeovn. Men det er faktisk ikke tilfældet. Det eneste, som du skal have lavet, er selvfølgelig selve brændeovnen, og så en skorstens forbindelse – og det koster altså ikke meget at få en håndværker til at sætte det op.

Sådan finder du en billig brændeovn: Led efter disse priser

Brændeovne er ikke just kendt for at være billige at anskaffe sig. Har du adgang til gratis træ kan der til gengæld være mange penge at spare, når først du har en, så det kan hurtigt vise sig at være en vældig god investering.

Men hvordan finder man en billig brændeovn? Det skal vi se lidt på her.

Selvom mange tror, at det skal koste mange penge at anskaffe sig en brændeovn, så er det faktisk ikke tilfældet. De helt billige brændeovne kan du få fra mellem kr. 3.500,- og kr. 4.000,-. Her er brændrummet ikke så stort, så der skal fyldes op oftere, og flammerne er mindre, men ellers får de opgaven klaret til UG.

Opgaven er herfra at finde et godt kompromis mellem en billig brændeovn og brændeovnens øvrige funktioner – altså, størrelsen på glasset, designet, brændrummets størrelse, osv.

Oven i prisen for selve brændeovnen skal du selvfølgelig også medregne udgifterne til en håndværker, der skal montere skorstenen. Det koster som oftest ikke ret meget. 1-2 timelønninger, så er den klaret, så en tusind kroner vil ofte være rigeligt.

Du kan også finde en billig pillebrændeovn – selvom de koster lidt mere

Hvis du vil have en pillebrændeovn bliver prisen lidt højere. Regn med priser, der starter fra kr. 10.000,- og opefter. I en pillebrændeovn er det automatiske pille-fodringssystem det primære element, der genererer merprisen.

Netop det automatiske pillefodringssystem i en billig pillebrændeovn er noget af dét, der er særligt lækkert. Systemet gør nemlig, at du ikke skal bruge tid på at vedligeholde og pleje ilden i pillebrændeovnen. Det sker helt af sig selv, når du sætter den i gang.

Priserne på træpiller har vist nogle udsving til den dyre side i 2022. Men der er grund til optimisme, efterhånden som de europæiske værdikæder i industrien får gjort sig uafhængige af Rusland. Vi vil derfor stadig anbefale pillebrændeovne til dem, der gerne vil have en brændeovn, der er billig i drift.

Husk skrotningsordningen på gamle brændeovne, og spar flere penge

Hvis du gerne vil have en ekstra billig brændeovn, og har du en gammel en i forvejen, så kan der være penge at hente. Med finansloven for 2019 blev der nemlig afsat en pulje til en skrotningsordning, der giver ejere af gamle brændeovne omkring kr. 2.000,- for at skrotte deres gamle brændeovn. Denne skrotpris kan altså gøre anskaffelsen af en ny brændeovn billigere.

For at få del i skrotpræmien for en gammel brændeovn, og få udbetaling fra puljen, kræver det, at din brændeovn er installeret i boligen før 2003. Kontakt altid din lokale kommune, eller få fat i en professionel forhandler af brændeovne i dit lokalområde – de kender reglerne godt der, hvor du er.

Nogle tror, at du bare kan sælge din gamle brændeovn videre, og på den måde spare flere penge på en ny brændeovn. Men det er ikke altid tilfældet. Faktisk kan det være direkte ulovligt at sælge din gamle brændeovn videre, hvis ikke den lever op til en række krav. For eksempel skal den opfylde emissions lovgivningen. Du skal kunne videregive en gyldig prøvningsattest. Og så må brændeovnen ikke være så gammel, så den ikke har fået foretaget laboratorietest tilbage i sin tid.

Gør brændeovnen billigere i drift – tænk over hvad du fyrer med

Når der skal fyres op i brændeovnen, så tænker de fleste umiddelbart blot på simpelt træ. Men det er langtfra det eneste, du kan fyre med i en brændeovn – og almindeligt, kløvet træ er slet ikke det billigste.

Faktisk kan du få 5-10% mere varme ud af din brændeovn for pengene, hvis du vælger at fyre op med træbriketter i stedet. Træbriketter er sammenpressede træspåner, der har haft mulighed for at aflægge endnu mere fugt over tid. Den mindre fugt, der er i træbriketter, er med til at gøre brændværdien i briketterne større, sammenlignet med træet. Over tid, i drift, giver det en billigere brændeovn.

Men der er et endnu billigere  brændsel til brændeovne end træbriketter – og her taler vi selvfølgelig om træpiller. Træpiller er sammenpresset træmasse, lavet af biprodukter fra håndtering af træ til produktion af øvrige produkter. De bedste træpiller har en brændværdi, der ligger omkring 10% højere end den, du finder i almindelige træbriketter. Og derfor er træpiller også så meget desto mere effektive end ganske almindeligt træ.

Det er selvfølgelig ikke alle brændeovne, der er egnede til at afbrænde træpiller. Her er du nødt til at anskaffe dig en særlig pillebrændeovn. Og så skal du selvfølgelig også være opmærksom på priserne på træpiller, der bl.a. har vist noget udsving i 2022 som følge af energikrisen. Men der er grund til at tro, at priserne og leveringssikkerheden på træpiller vil stabilisere sig over de næste par år. Vi vil derfor stadig anbefale en pillebrændeovn til dig, der er interesseret i en billig brændeovn – når vi taler drift.

Find en brændeovn på tilbud, og spar flere penge

Det er med brændeovne og pillebrændeovne, som det er med alle øvrige forbrugervarer på markedet. Ind imellem kommer de på tilbud.

Hvis du gerne vil spare ekstra penge på en lækker brændeovn til hjemmet, så kan det nogle gange godt betale sig med lidt tålmodighed. Vent til der kommer tilbud på de brændeovne, som du foretrækker, og slå så til.

Anskaffelses- og monteringsudgifterne til en brændeovn er den største barriere for, at familier vælger at anskaffe sig en. Hvis du vælger at købe en brændeovn på tilbud, eller en pillebrændeovn på tilbud, så nedbringer du denne barriere for dig og din familie.

Og der kan være mange penge at spare, når du køber en brændeovn på tilbud.